Рибени кюфтенца
Крокетите с риба са характерни вкусотии за много европейски и азиатски държави, а в България могат да намерят точното си място по всяко време на деня. Да, дори и на закуска.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г сьомга или риба тон от консерва
- 600 г картофи
- 1 лимон
- 3 с. л. копър, ситно нарязан
-
2 с. л. брашно за овалване
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват добре, увиват се във фолио и се слагат да се изпекат във фурна, загрята на 180°, С за 40 - 50 мин. или докато омекнат. Обелват се и се намачкват. Охлаждат се.
- 2.
Сьомгата се посолява, поръсва се с шарен пипер и се изпича във фурна, загрята на 180° С и се накъсва на малки парченца.
- 3.
Рибата се смесва с картофите, копъра, 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора и 1 с. л. лимонов сок. Добавят се сол и шарен пипер на вкус.
- 4.
Оформят се 8 кюфтенца, които се овалват в брашно. Слагат се на дъска и се поставят във фризера за 30 мин. или в хладилника за 1 час, за да се стегнат.
- 5.
Тиган се загрява, сипват се 2 с. л. зехтин или олио и кюфтенцата се изпържват на умерен огън, докато се зачервят от двете страни.
Подходящо е свежо бяло вино от популярни сортове като шардоне, грюнер велтлинер, совиньон блан или пино гриджо.