Рибена супа от Ню Джърси
Умението да се правят добри рибени супи се крепи на няколко правила. Едно от най-важните е да се използват няколко представители на ихтиофауната за едно ястие. И ако изброените в тази рецепта видове ви се струват прекалено разточителни, спокойно можете да ги заместите с не толкова натоварващите бюджета тилапия, пангасиус и ципура.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг смесена морска риба - морски дявол, морски костур, сьомга или др.
- 1 ч. л. шарен пипер на зърна
- 1 стрък селъри, нарязан на ситно
- 1 с. л. зехтин
- 1 зелена чушка, нарязана на малки кубчета
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 200 мл бяло вино
- 200 г картофи, нарязани на кубчета
- 200 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 1 щипка индийско орехче
- 2 с. л. копър, нарязан на ситно
- 1 портокал, нарязан на филенца
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства и се нарязва на филенца. Опашката, главата и костите се заливат с 1 л вода, прибавят се селърито, шареният пипер и се посолява. Сварява се бульон за 40 мин. и се прецежда.
- 2.
В загретия зехтин се слагат да се запържат леко лукът, чушката и морковът. Добавят се виното, бульонът, картофите, доматите и индийското орехче. След като всичко поври 5 мин., се слагат рибните филета. След още 10 мин. супата е готова. Подправя се със сол, копър, лимонов сок и се поднася с парченца портокал, стрък селъри и пресен хляб.