Рибарски гювеч
Морската риба има благодатните свойства да придава характер на обкръжаващите я продукти, но също и благосклонно да приема най-доброто от тях. Хармонията, която се създава от това взаимодействие, е ясно видимо и осезаемо, а да не говорим, колко приятно се усеща на вкус, в тази свежа рибно-зеленчукова рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 кг морска риба, почистена и нарязана
- 3 глави лук, нарязани на ивици
- 3 домата, обелени и нарязани на ситно
- ½ глава целина, нарязана на пръчици
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- ½ ч. ч. олио
- ½ лимон, нарязан на резени
- 1 к. ч. галета
- 1 ч. ч. бяло вино
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всички зеленчуци се нареждат в глинен или порцеланов съд. Рибата се натрива със сол, поставя се над зеленчуците и се покрива с лимоновите резенчета. Намазва се с олиото и се поръсва с галетата.
- 2.
Гювечът се пече на 180° С около 30-40 мин. Сервира се студен.