Риба в гърне с манатарки
Руското стремление към разкош ясно личи в тази богата рецепта. За нея не стига само една риба - филетата трябва да са от няколко вида. Печурките не са достатъчни - манатарки трябва да има. А сметаната е повече от задължителна.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- 1 кг филе от различни видове риба
- 3 с. л. брашно
- 4 с. л. олио
- 50 г масло
- 4 глави лук, нарязани на полумесеци
- 200 г гъби – печурки и манатарки
- 200 г заквасена сметана
- 500 г сварени картофи
- 1 ч. ч. зеленчуков бульон
- 2 с. л. ситно нарязан магданоз
- 2 с. л. ситно нарязан копър
- 2 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата се нарязват на парчета, поръсват се със сол и пипер, овалват се в брашно и се изпържват леко в сгорещеното олио.
- 2.
В загрятото масло се слага лукът с 1 с. л. вода и се разбърква 4-5 мин., докато остане на мазнина и леко се позапържи. Добавят се нарязаните на едро гъби и се разбъркват 3-4 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 3.
В глинено гърне или топлоустойчив съд се подреждат на дъното картофите, обелени и нарязани на четвъртини, отгоре се слага лучено-гъбената смес и се подрежда рибата.
- 4.
Сметаната се разбърква с бульона, магданоза, копъра и чесъна и с тази смес се залива рибата. Пече се под капак 20 - 30 мин. на 200° С.