Риба тон с полента и средиземноморски микс
В Испания el atun е високо ценен деликатес, особено в регионалните кухни на Кантабрия, Страната на баските и Каталуния. Рецептата от софийския ресторант Bodega въплъщава в себе си целия дух на средиземноморската кулинария.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г филе от риба тон
- 50 г черни или зелени маслини, ситно нарязани
- 50 г домат, почистен от семките
- 1 малка глава лук
- 20 г каперси
- 50 г червена и зелена чушка, нарязани
- 8 броя чери домати
- 15 листа босилек
- за полентата:
- 100 г фино царевично брашно
- 20 г масло
- 250 мл вода
- 40 г кашкавал, настърган
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За полентата водата се слага да заври и към нея се прибавя маслото. Сипва се царевичното брашно и около 5 мин. се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Междувременно се подправя със сол и пипер. Накрая се добавя кашкавалът. Полентата се изсипва в квадратна форма (за хляб или за терин) и се оставя да се охлади. Нарязва се на пръчици.
- 2.
Рибата тон се запича в сгорещен тиган с много малко мазнина – от двете страни, за около 4-5 минути. Отвътре месото трябва да остане червено. Реже се на дълги пръчици.
- 3.
В чиния се подреждат пръчките полента и върху тях пръчките риба тон. Поръсват се с микса от ситно нарязани маслини, домат, лук, каперси, чушки и разрязаните на две чери домати. Гарнира се с листа босилек.