Риба с праз и гъби
При съчетаването на различни продукти като риба, праз и гъби се разчита на общите им компоненти във вкусовия профил, в случая на леката сладост. Останалите съставки пък допринасят за цялостния баланс на ястието.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от хек или скумрия
- 4 с. л. царевично брашно
- 3 с. л. олио
- 300 г гъби кладница или печурка, едро нарязани
- 2 стръка праз, нарязани на едри кръгчета
- 200 г домати, обелени, нарязани, с отстранени семки
- 1 ч. л. сушен риган
- 100 г маслини
- 100 мл бяло вино
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва с ½ ч. л. сол. Филетата се овалват в брашното и се изпържват леко от двете страни в сгорещената мазнина. Изваждат се.
- 2.
Гъбите и празът се слагат в останалото загрято олио за 3-4 мин., при непрекъснато разбъркване. Слагат се на дъното на тавичка и се покриват с рибните филета.
- 3.
В тигана се сипват доматите, ригавът и маслините, разбъркват се 1-2 мин. и се налива виното. Разбърква се, докато се изпари наполовина. Сместа се подрежда върху рибата и всичко се запича 10 - 15 мин. в предварително загрята фурна на 200˚ С.