Риба с портокалов сос
Типична средиземноморска рецепта, рибата с портокалов сос освен на оранжевите цитруси фино ухае и на анасон заради присъствието на финокио в съставките й. И макар навън да е лют студ, дори само мисълта за аромата на това ястие ще ви накара да си спомните за топлите вечери насред морския бриз.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 барбуна, фагри или ципури (по около 250 г)
- 4 с. л. брашно
- 6 с. л. зехтин
- 1 глава финокио
- 200 мл портокалов сок
- 100 мл бяло вино
- 200 г филенца от портокали
- 100 г зелени маслини с бадеми
- 50 г студено масло, нарязано на кубчета
- сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибите се обезкостяват и почистват откъм гърба. Подправят се със сол и пипер, поръсват се с брашно и се изпържват от двете страни в загретия зехтин.
- 2.
Финокиото се нарязва на филии с дебелина 0,5 см, намазва се със зехтин и се изпича на скара.
- 3.
Бялото вино се смесва с портокаловия сок и се оставя да изври наполовина. Сгъстява се с кубчетата студено масло, при непрекъснато разбъркване. Добавят се запеченото финокио и маслините, подправя се на вкус и се оставя за 3-4 мин. Слагат се и портокаловите филенца.