Риба с пикантен сос
![Снимка за Риба с пикантен сос](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/25-Riba s pikanten sos_660x430.jpg)
Изключително лесна за приготвяне рецепта, с която можете да разнообразите делничното си меню. Крехкото рибно филе е гарнирано с екзотичен сос от лайм, кафява захар, люта чушка и чесън, който придава на ястието неочакван и впечатляващ облик.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 х 120 г филе от треска, мерлуза или скумрия
- 2 с. л. царевично брашно
- 1 ч. л. сушен стрит лук
- 6 с. л. олио
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно, без семето
- 1-2 с. л. кафява захар
- сок от 2 лайма или 1 лимон
- 1 ч. л. настъргана кора от лайм или лимон
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата се нарязват на пръчици и се овалват в брашното, смесено със сушения лук и сол на вкус. Изпържват се в сгорещеното олио до златисто. Запазват се топли.
- 2.
В тигана се оставя 1 с.л. от мазнината и в нея се прибавят чесънът и лютата чушка. Разбъркват се и се сипват захарта, сокът от лайм, кората и 3-4 с.л. вода. Всичко се оставя да поври 1 мин. и в получения сос се връща рибата. Обръща се леко и се сервира веднага с прясна салата.