Риба по ахтополски
Рибата и гъбите рядко са заедно в българските рецепти, но хората от Ахтопол явно добре знаят, че те си пасват повече от добре, особено с определени видове риба.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 едри скумрии или 800 г сафрид
- ½ ч. л. едро смлян черен пипер
- 3 с. л. олио
- 2 с. л. масло
- 3 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 дафинов лист
- 2 люти чушки
- 500 г гъби
- 1 ч. л. доматено пюре
- 1 домат, обелен, ситно нарязан
- 1 ч. л. чубрица
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 100 мл бяло вино
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се нарязва на парчета и се обтрива с пипера. Оставя се за 1 час на хладно.
- 2.
Олиото се сгорещява и в него се изпържва леко рибата. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия.
- 3.
Стопява се маслото и в него се слагат лукът, дафиновият лист, срязаните на две люти чушки и гъбите. Разбъркват се на силен огън, докато останат само на мазнина. Добавя се доматеното пюре, разбърква се 1-2 мин. и се слагат доматът, чубрицата, магданозът и виното. Посолява се на вкус.
- 4.
След като всичко поври на силен огън 3-4 мин., се пресипва в голям глинен съд или малки гювечета, отгоре се подреждарибата и се запича без капак на 200° С, докато се зачерви.