Начало За нас Реклама Контакти

Риба по ахтополски

Снимка за Риба по ахтополски
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Рибата и гъбите рядко са заедно в българските рецепти, но хората от Ахтопол явно добре знаят, че те си пасват повече от добре, особено с определени видове риба.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 едри скумрии или 800 г сафрид
  • ½ ч. л. едро смлян черен пипер
  • 3 с. л. олио
  • 2 с. л. масло
  • 3 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 1 дафинов лист
  • 2 люти чушки
  • 500 г гъби
  • 1 ч. л. доматено пюре
  • 1 домат, обелен, ситно нарязан
  • 1 ч. л. чубрица
  • 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 100 мл бяло вино
  •  сол на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Рибата се нарязва на парчета и се обтрива с пипера. Оставя се за 1 час на хладно.

  • 2.

    Олиото се сгорещява и в него се изпържва леко рибата. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия.

  • 3.

    Стопява се маслото и в него се слагат лукът, дафиновият лист, срязаните на две люти чушки и гъбите. Разбъркват се на силен огън, докато останат само на мазнина. Добавя се доматеното пюре, разбърква се 1-2 мин. и се слагат доматът, чубрицата, магданозът и виното. Посолява се на вкус.

  • 4.

    След като всичко поври на силен огън 3-4 мин., се пресипва в голям глинен съд или малки гювечета, отгоре се подреждарибата и се запича без капак на 200° С, докато се зачерви.

  •  
Подходящи типове вина
Май 2014
Още подобни рецепти
Коментари