Начало За нас Реклама Контакти

Риба плакия с орехи

Снимка за Риба плакия с орехи
70
Време за приготвяне: 70 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Все по-рядко в българките домове се готви риба с много лук и домати. И това е напълно незаслужено. Сочността на тази рецепта за плакия е несравнима, а вкусът и смесицата от аромати трудно подлежат на описание, но за сметка на това апетитно се вихрят из мислите. Забелязахте ги, нали?

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг морски кефал, лефер или лаврак
  • ½ ч. ч.  зехтин или олио
  • 4 средни домата, обелени и нарязани на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • ½ ч. ч.  едро смлени орехи
  • 1 лимон, нарязан на кръгчета
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. л. естрагон
  • 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слага лукът и леко се запържва, прибавят се брашното и доматите. Подправя се със сол и естрагон. Всичко се оставя да ври на тих огън 10-15 мин.

  2. 2.

    Почистената риба се нарязва, посолява се леко и се слага в тавичка. Залива се с готовия сос и се поръсва с орехите, чесъна и магданоза. Пече се около 40 мин. на 180° С.


Подходящи типове вина
Дек. 2009
Още подобни рецепти
Коментари