Риба плакия с орехи
Все по-рядко в българките домове се готви риба с много лук и домати. И това е напълно незаслужено. Сочността на тази рецепта за плакия е несравнима, а вкусът и смесицата от аромати трудно подлежат на описание, но за сметка на това апетитно се вихрят из мислите. Забелязахте ги, нали?
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг морски кефал, лефер или лаврак
- ½ ч. ч. зехтин или олио
- 4 средни домата, обелени и нарязани на ситно
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- ½ ч. ч. едро смлени орехи
- 1 лимон, нарязан на кръгчета
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. л. естрагон
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слага лукът и леко се запържва, прибавят се брашното и доматите. Подправя се със сол и естрагон. Всичко се оставя да ври на тих огън 10-15 мин.
- 2.
Почистената риба се нарязва, посолява се леко и се слага в тавичка. Залива се с готовия сос и се поръсва с орехите, чесъна и магданоза. Пече се около 40 мин. на 180° С.