Начало За нас Реклама Контакти

Риба плакия

Снимка за Риба плакия
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Плакиите са превъзходни и богати български ястия на фурна с много зеленчуци и лук. Често те са постни, но тези с риба будят истинско кулинарно възхищение.  

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 средни скумрии
  2. 4 домата, нарязани на филии
  3. 2 моркова, нарязани на тънки кръгчета
  4. 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета
  5. 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
  6. 2 глави лук, нарязани на тънки кръгчета
  7. 4 резенчета лимон
  8. 100 мл бяло вино
  9. 50 мл олио
  10. 4 с. л. нарязан магданоз
  11. 4 с. л. орехи, едро счукани
  12.  сол, черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се почиства и се отделят филетата. Посоляват се и се поръсват с пипер. Подреждат се в тава.

  2. 2.

    Върху рибата се подреждат на пластове доматите, морковите, чушките и лукът. Леко се посоляват. Всичко се залива със сгорещеното олио. Виното се налива в тавата. Слага се да се пече на 180° С около 20 мин. Поръсва се с орехите и магданоза и се допича още 5 мин. Плакията се сервира студена.


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари