Риба плакия
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино
Плакиите са превъзходни и богати български ястия на фурна с много зеленчуци и лук. Често те са постни, но тези с риба будят истинско кулинарно възхищение.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 средни скумрии
- 4 домата, нарязани на филии
- 2 моркова, нарязани на тънки кръгчета
- 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета
- 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
- 2 глави лук, нарязани на тънки кръгчета
- 4 резенчета лимон
- 100 мл бяло вино
- 50 мл олио
- 4 с. л. нарязан магданоз
- 4 с. л. орехи, едро счукани
-
сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства и се отделят филетата. Посоляват се и се поръсват с пипер. Подреждат се в тава.
- 2.
Върху рибата се подреждат на пластове доматите, морковите, чушките и лукът. Леко се посоляват. Всичко се залива със сгорещеното олио. Виното се налива в тавата. Слага се да се пече на 180° С около 20 мин. Поръсва се с орехите и магданоза и се допича още 5 мин. Плакията се сервира студена.
Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари