Риба печена в тиквички
Склонността рибата да бъде превръщана в трошливо парче гума все още е стандарт за мнозина българи, затова тиквичката в тази рецепта има две важни роли - дава нов вкус на морската твар и я предпазва от загуба на скъпоценна влага.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от лаврак или ципура
- 1 с. л. паста от маслини
- 2 тиквички
- 4 стръка розмарин
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките се нарязва на много тънки резени с белачка за зеленчуци и се намазват със зехтин.
- 2.
Филетата се поръсват с черен пипер на вкус. От страната на месото се намазват с малко от пастата от маслини, върху която слага се по един стрък розмарин и се увиват в резените тиквички.
- 3.
Рибните филе се слагат с розмарина надолу в тавичка с незалепващо покритие и се пекат във фурна, загрята на 200º С, около 10 мин. или докато се зачервят тиквичките. Сервират се със свежа салата.