Риба на пара с гъбен сос и лимоново масло
Ако не спадате към групата на хората, които се отнасят с подозрение към готвенето на пара, горещо ви препоръчваме тази рецепта. Здравословна, диетична и богата на вкусове, тя със сигурност ще ви изненада приятно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г прясно филе от морска риба
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 2 ч. л. лимонов сок
- 1 парче джинджифил
- 1 дафинов лист
- 1 с. л. нарязана лимонова кора
- 1 ч. л. зрънца кориандър
- за соса:
- 500 г гъби
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 1 щипка настъргана кора от лимон
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 2 с. л. нарязани зелени подправки - пресен лук, копър, магданоз
- за лимоновото масло:
- 2 с. л. меко масло
- 1 с. л. нарязан на ситно пресен лук
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. пресен копър, нарязан на ситно
- 1 щипка настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
- 1.
Приготвя се сосът, като празът се задушава в зехтина, прибавя се чесънът, след 1 мин. се слагат гъбите. Когато се позадушат, се подправят със сол, черен пипер, лимонова кора и зелените подправки.
- 2.
В тиган се слага чаша вода и се слагат да заврат нарязаният джинджифил, дафиновият лист, лимоновата кора и кориандъра.
- 3.
Рибата се посолява, поръсва се с черен пипер, лимонов сок и малко зехтин и се слага в кошница за варене на пара. Слага се над водата с подправките за 8 мин.
- 4.
Лимоновото масло се приготвя, като маслото се разбърква с лимоновата кора, лимоновия сок, лука и копъра.
- 5.
Рибата се сервира със соса, полята с лимоновото масло.