Риба къри с ориз със слънчогледови семки
Изчистеният азиатски вкус на рибата приятно се допълва от комплексните усещания, които дава оризовата гарнитура в бързото и лесно за приготвяне ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 рибни филета х 200 г
- 1 с. л. мадраско къри
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 с. л. олио
- за ориза:
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 4 с. л. белени слънчогледови семки, запечени
- 1 с. л. тъмни стафиди
- 1 ч. ч. дългозърнест ориз
- 1½ ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се намазва с пресования чесън и се обтрива с кърито. Оставя се да се маринова 10 мин.
- 2.
Маслото и зехтинът за ориза се загряват и се добавя празът. Разбърква се на умерен огън 3-4 мин. и се слагат стафидите и оризът. Разбъркват се, докато оризът стане прозрачен. Налива се бульонът и щом заври, огънят се намалява до много слабо. Оставя се да къкри 10 мин. под плътно затворен капак. Без да се отваря капакът, ястието се оставя да постои още 10 мин. Отваря се, разрохква се с вилица и се разбърква със семките, копъра и магданоза.
- 3.
Рибата се слага в загрят тиган, в който е добавена лъжица олио. Изпича се, докато се зачерви. Сервира се с ориза.