Риба къри
Има спор дали най-важният елемент в сложно съставната подправка къри е куркума или кимион. Така или иначе те двете, допълнени от останалите ароматни компоненти, създават неповторим характер на ястията със същото име. Сами ще се уверите, ако опитате това уханно рибно къри.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг котлети или филе от сом, хек, треска, щука
- 50 мл лимонов сок
- ½ ч. л. куркума
- ½ ч. л. млян джинджифил
- ½ ч. л. зърна кимион
- ½ ч. л. семена от резене
- 1 ч. л. черен синап
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 2 с. л. пресен джинджифил, ситно нарязан
- 500 г домати, нарязани на кубчета или чери домати, срязани на две
- пресен кориандър или магданоз за поръсване
- 4 с. л. олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се нарязва на порции. Поръсва се с лимоновия сок и се оставя да се маринова за 5 мин. Обтрива се с куркумата и сол на вкус..
- 2.
Парчетата се изпържват в загрятото олио от всички страни, докато се зачервят леко и се изваждат. В мазнината се пускат семената от кимион, финокио и синап. Разбъркват се на умерен огън, докато започнат да пукат.
- 3.
Слагат се джиджифилът, лютата чушка и доматите. Посоляват се на вкус. Разбъркват се, докато се задушат за 3-4 мин.
- 4.
Добавя се рибата и се оставя да къкри 3-4 мин. Ястието се сервира поръсено с кориандъра и с пресен хляб.