Начало За нас Реклама Контакти

Риба Веракрус

Снимка за Риба Веракрус
20
Време за приготвяне: 20 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Това мексиканско ястие е кръстено на града Веракрус, което в буквален превод означава "Истинският кръст". Градът е най-голямото атлантическо пристанище на Мексико и е основан през 1519 г. от Ернан Кортес, великият конквистадор. В рецептата ясно си личи испанското влияние в маслините и каперсите, а духът на новия свят се усеща с чилитата и доматите. Ястието традиционно се сервира с лъжица сварен ориз.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 6 филета от хек или друга морска риба
  • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 800 г домати, обелени и нарязани на малки кубчета, с отстранени семки
  • 1 зелена чушка, нарязана на ивици
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч. л. риган
  • ½ ч. ч. нарязани зелени маслини
  • 2 с. л. каперси или кисели краставички
  • 2 с. л. масло
  • 6  печени мариновани малки люти чушлета
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът и чесънът се сотират за 3 мин. в загрятото масло. Прибавят се доматите и щом сместа заври, се прибавя чушката. Всичко се разбърква 2 мин. и се прибавят дафиновият лист, риганът, сол и черен пипер. След като ври 8 мин., се слагат каперсите и маслините. След 5 мин. сместа се маха от огъня.

  2. 2.

    В останалото масло се запържват посолените и отцедени рибни филета от всички страни.

  3. 3.

    В съд за печене се подрежда рибата и върху нея се разпределя сосът. Пече се в загрята фурна на 190°С около 12 мин. Сервира се с по една печена лютива чушка.


Подходящи типове вина
Септ. 2007
Още подобни рецепти
Коментари