Риба Веракрус
Това мексиканско ястие е кръстено на града Веракрус, което в буквален превод означава "Истинският кръст". Градът е най-голямото атлантическо пристанище на Мексико и е основан през 1519 г. от Ернан Кортес, великият конквистадор. В рецептата ясно си личи испанското влияние в маслините и каперсите, а духът на новия свят се усеща с чилитата и доматите. Ястието традиционно се сервира с лъжица сварен ориз.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 6 филета от хек или друга морска риба
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 800 г домати, обелени и нарязани на малки кубчета, с отстранени семки
- 1 зелена чушка, нарязана на ивици
- 2 дафинови листа
- 1 ч. л. риган
- ½ ч. ч. нарязани зелени маслини
- 2 с. л. каперси или кисели краставички
- 2 с. л. масло
- 6 печени мариновани малки люти чушлета
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът и чесънът се сотират за 3 мин. в загрятото масло. Прибавят се доматите и щом сместа заври, се прибавя чушката. Всичко се разбърква 2 мин. и се прибавят дафиновият лист, риганът, сол и черен пипер. След като ври 8 мин., се слагат каперсите и маслините. След 5 мин. сместа се маха от огъня.
- 2.
В останалото масло се запържват посолените и отцедени рибни филета от всички страни.
- 3.
В съд за печене се подрежда рибата и върху нея се разпределя сосът. Пече се в загрята фурна на 190°С около 12 мин. Сервира се с по една печена лютива чушка.