Разхлаждаща салата
В горещите дни се нуждаем от по-малко и по-лека храна. Рецептата за тази салата с авокадо и помело е дoбър избор за това време, а умерената й пикантност дори действа разхлаждащо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 авокадо
- 1 помело или грейпфрут
- 200 г пилешки гърди или сварени скариди, по желание
- 1 салата айсберг или друг вид зелена салата
- 1 с. л. мента, ситно нарязана
- за заливката:
- 5 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. горчица
- 1 ч. л. мед
- 2-3 капки табаско или друг лют сос
- 1 скилидка чесън, пресована
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Авокадото се обелва и се нарязва на тънки резени. Веднага се намазва с лимонов сок, за да не потъмнее.
- 2.
Помелото се обелва с нож и се нарязва на филенца.
- 3.
Пилешкото месо се поръсва с шарен пипер и се слага да се свари за 15 мин. на пара. Накъсва се на парченца и се посолява.
- 4.
Салатата се накъсва и се смесва с авокадото, помелото и месото. Всичко се разбърква и се слага в купички.
- 5.
Съставките за заливката се разбиват с тел и с тях се залива салатата. Поръсва се с ментата и се поднася.