Рататуй ала "Меню"
Не е необходимо да сте гледали филма, наречен на това вкусно зеленчуково ястие, за да се вдъхновите да го приготвите. Достатъчно е само да знаете, че това е един от върховете на лятната кухня и крайният резултат определено си заслужава.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на филии
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета
- 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
- 1 жълта чушка, нарязана на кръгчета
- 2 домата, нарязани на кръгчета
- 400 г домати, нарязани на ситно
- 2 с. л. доматено пюре
- ½ ч.л. захар
- 1 патладжан, нарязан на кръгчета
- 1 тиквичка, нарязана на кръгчета
- 1 дафинов лист
- 1 с.л. естрагон или розмарин, нарязан на ситно
- 1 с.л. прясна мащерка, нарязана на ситно
- 1 стрък пресен босилек
- сол на вкус
- зелен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се сгорещява и в него се слага да се запържи до златисто лукът. Добавя се чесънът, разбърква се, докато стане ароматен, и се изважда.
- 2.
В същата мазнина се слагат чушките и се запържват 2-3 мин., след което се изваждат.
- 3.
Прибавят се кръгчетата тиквичка и патладжан, пържат се 3-4 мин, като се разбъркват и се изваждат.
- 4.
Слагат се нарязаните домати с доматеното пюре, захарта, дафиновият лист, естрагонът, босилекът и мащерката. Всичко се подправя със сол и пипер на вкус и се оставя да поври 10 мин. Отстранява се дафиновият лист.
- 5.
Доматеният сос се смесва с лука и чесъна и се сипва в тавичка. Върху него се подреждат всички зеленчуци, като се редуват по цветове. Запичат се за 15 мин. в загрята на 190°С фурна.