Начало За нас Реклама Контакти

Рататуй ала "Меню"

Снимка за Рататуй ала
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Не е необходимо да сте гледали филма, наречен на това вкусно зеленчуково ястие, за да се вдъхновите да го приготвите. Достатъчно е само да знаете, че това е един от върховете на лятната кухня и крайният резултат определено си заслужава.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 6 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на филии
  • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета
  • 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
  • 1 жълта чушка, нарязана на кръгчета
  • 2 домата, нарязани на кръгчета
  • 400 г домати, нарязани на ситно
  • 2 с. л. доматено пюре
  • ½ ч.л. захар
  • 1 патладжан, нарязан на кръгчета
  • 1 тиквичка, нарязана на кръгчета
  • 1 дафинов лист
  • 1 с.л. естрагон или розмарин, нарязан на ситно
  • 1 с.л. прясна мащерка, нарязана на ситно
  • 1 стрък пресен босилек
  •   сол на вкус
  •   зелен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зехтинът се сгорещява и в него се слага да се запържи до златисто лукът. Добавя се чесънът, разбърква се, докато стане ароматен, и се изважда.

  2. 2.

    В същата мазнина се слагат чушките и се запържват 2-3 мин., след което се изваждат.

  3. 3.

    Прибавят се кръгчетата тиквичка и патладжан, пържат се 3-4 мин, като се разбъркват и се изваждат.

  4. 4.

    Слагат се нарязаните домати с доматеното пюре, захарта, дафиновият лист, естрагонът, босилекът и мащерката. Всичко се подправя със сол и пипер на вкус и се оставя да поври 10 мин. Отстранява се дафиновият лист.

  5. 5.

    Доматеният сос се смесва с лука и чесъна и се сипва в тавичка. Върху него се подреждат всички зеленчуци, като се редуват по цветове. Запичат се за 15 мин. в загрята на 190°С фурна.


Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари