Раци с ориз и гъби
Ако краят на зимата събужда във вас неистов копнеж по лятото, морската храна е един от сигурните начини да се отдадете на предчувствието за топли дни. Затова ви предлагаме класическото съчетание от ориз и гъби, допълнено с раци или рачешки рулца и аромат на мащерка. Ястието е изключително подходящо и за днешния празник - Тодоровден.
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 с.л. масло
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 300 г гъби, нарязани на филийки
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 2 1/2 ч.ч. пилешки бульон
- 1 ч.ч. ориз
- 1 ч.ч. гъби
- 1 ч.л. мащерка
- 250 г месо от раци или рачешки рулца
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- копър за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се задушава в маслото за 3-4 мин., прибавя се чесънът, след 1 мин. се слага оризът и след като се позапържи, се добавят гъбите. След 8 мин. се налива бульонът и се слага мащерката. Всичко се оставя да покъкри, докато оризът се посвари.
- 2.
Слага се месото от раци и всичко се подправя със сол, пипер и лимонов сок. Отново се поставя за 3 мин. на огъня и след това се отстранява.
- 3.
Преди поднасяне се поръсва с пресен копър.