Пържени пролетни рулца
Най-известната пратка, доставена във формата на руло, е без съмнение онзи килим, в който се загърнала египетската царица Клеопатра, за да се появи ненадейно пред Гай Юлий. Но много преди тази случка далече на изток хората са си изпращали писмени послания върху хартия, навита на ролчица. Вероятно някой мъдрец, написал умни неща, се е сетил, че формата е много подходяща и за ястие и е натоварил своя готвач да измисли плънка, като обвивката - естествено, да не е хартиена, а да става за ядене. И понеже навън цъфтели дръвчета и цветенца, мъдрецът нарекъл своето творение "Пролетно рулце". Рецептата се оказала удачна и мигом се разпространила из цяла Азия. Сервира се както за предястие, така и за основно. А можете да си поръчате такива рулца и за вкъщи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 оризови кори
- 2 с. л. олио
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 скълцана скилидка чесън
- 1 ч. л. настърган джинджифил или смлян
- 1 голям морков, нарязан на тънки пръчици или настърган
- 1 голяма тиквичка, нарязана на пръчици
- 1 червена чушка, нарязана на пръчици
- ½ ч. ч. сварено нарязано пилешко месо, по желание
- 1 ч. ч. соеви кълнове
- 1 зелена люта чушка
- 4 с. л. соев сос
- 1 ч. л. нарязан на ситно босилек или пюре от пресен босилек
- 1 яйце за намазване
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото олио се слагат зеленият лук, нарязаната зелена люта чушка с отстранени ципи и семки, чесънът и джинджифилът. Пържат се 30 сек. на силен огън. Прибавят се морковът, тиквичката и червената чушка. Пържат се заедно 2-3 мин. Прибавя се месото, по желание.
- 2.
Тиганът със зеленчуците се отстранява от огъня и се прибавят соевите кълнове, соевият сос и босилекът. Всичко се разбърква добре.
- 3.
Оризовите кори се слагат една по една между две мокри кърпи за около минута, за да омекнат, и се навиват на стегнати рула с лъжица от плънката. Намазват се с разбитото яйце.
- 4.
Рулцата се пържат в маслена баня по 2-3 наведнъж, докато станат хрупкави и се зачервят. Отцеждат се върху кухненска хартия и се сервират веднага със соев или чили сос.
Съвет:
За да не се разпръскват рулцата при пържене, слагайте по-малко плънка, намажете корите с яйце и не пържете в прекалено горещо олио.