Пържен ориз със скариди и пиле
Гарнитура или основно ястие е пърженият ориз? Всъщност и двете определения не са верни. Многобройните рецепти за това изконно кантонско блюдо са част от типичния обяд, на който заедно се сервират няколко на брой ястия без определен ред. Въпреки липсата на категоризация, пърженият ориз, който ви предлагаме, е невероятно вкусен и добре изглеждащ.
СъставНеобходими продукти за 4
- 40 мл сос хойсин*
- 200 г обезкостени пилешки бутчета, нарязани на кубчета
- 2 с. л. фъстъчено олио
- 2 скилидки чесън, обелени
- 1 щипка едро смлян лют червен пипер
- 500 г жасминов ориз, сварен във вода 1:1, на бавен огън
- 200 г коктейлни скариди в саламура
- 100 г царевица от консерва
- 2 стръка пресен лук, нарязан на фини кръгчета
- 2 яйца
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се овалва в хойсин соса и се оставя да се маринова 10 мин.
- 2.
Загрява се уок на силен огън и се добавя олиото. Чесънът се запържва до светлокафяво и се изважда. Добавя се лютият пипер и се запържва до светлочервено.
- 3.
Пилешкото месо се почиства от излишната марината и се пържи в уока до готовност.
- 4.
Оризът се слага да се пържи, като се разделя, доколкото е възможно, на отделни зрънца.
- 5.
Изсипват се скаридите и царевицата и се бърка постоянно, докато скаридите се сгорещят. Добавя се пресният лук и се разбърква.
- 6.
Оризовата смес се премества в единия край на уока. В свободната част се чукват яйцата и когато започват да се втвърдяват, се разбъркват внимателно с ориза с помощта на шпатула, така че да останат на парченца.