Пълнозърнест веган ябълков кекс
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 1 с. л. смляно ленено семе
- 2 ч. ч. брашно от спелта, лимец или пълнозърнесто пшенично
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- ⅓ ч. л. морска сол
- ½ ч. л. канела
- 1 щипка индийско орехче
- ½ ч. ч. кафява захар
- ½ ч. ч. стафиди
- ½ ч. ч. орехи
- 1 ч. ч. зелена ябълка, едро настъргана
- 1 с. л. лимонова кора, фино настъргана
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. мед
- 300 мл бадемово, соево, кокосово или друго растително мляко
- за поръсване:
- 1 с. л. кокосово масло
- 1 с. л. кафява захар
- 1 с. л. пълнозърнесто брашно
- ½ ч. л. канела
Начин на приготвяне
- 1.
Лененото семе се залива с 3 с.л. вряща вода и се оставя да постои 5 мин.
- 2.
Смесват се брашното, бакпулверът, содата, солта, канелата, индийското орехче, захарта, стафидите и орехите.
- 3.
Разбъркват се заедно накиснатото ленено семе, ябълката, лимоновата кора, лимоновият сок, , медът и млякото.
- 4.
Течните съставки се сипват при сухите и се разбъркват кратко, за да се смесят.Сипва се във форма за кекс, намазана с олио и поръсена с галета. Пече се около 50 мин. във фурна, загрята на 180º С.
Септ. 2015
Още подобни рецепти
Коментари