Пълнено свинско филе със сушени плодове
Крехкото свинско филе в рецептата е чудесно допълнено от сладки сушени плодове, които подчертават естествения вкус на месото.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг свинско филе, цяло парче
- 100 г бекон на резени
- за пълнежа:
- 50 г сушени кайсии, ситно нарязани
- 50 г сушени сини сливи, ситно нарязани
- 2 сушени смокини, ситно нарязани
- 200 мл бяло вино
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън
- 100 г масло
- 1 кисела ябълка, ситно нарязана
- ½ ч. л. мащерка
- за соса:
- 100 мл бял вермут
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 100 мл вода
- 1 ч. л. брашно
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сушените плодове се заливат с виното и се слагат да поврат 5 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да постоят още 10 мин.
- 2.
Лукът и чесънът се слагат в загрятото масло и се разбъркват 4-5 мин. на умерен огън. Добавят се ябълката, мащерката и сушените плодове. Подправя се със сол и пипер на вкус и се охлажда.
- 3.
С помощта на дълъг остър нож се правят два кръстообразни разреза от двете страни в средата на филето. В получения отвор се слага плънката с помощта на дръжката на дървена лъжица.
- 4.
Месото се подправя със сол и пипер на вкус и се увива с бекона. Слага се за 15 мин. на 240˚ С и се допича 20 мин. на 160˚ С. Температурата във вътрешността на месото трябва да бъде 71˚ С.
- 5.
Филето се прехвърля върху дъска за рязане и се покрива с алуминиево фолио, за да почине 10 мин. Останалата от печенето мазнина се отделя, а в тавичката се налива вермутът и се слага на огъня, за да се оберат останалите по дъното парченца.
- 6.
В мазнината се сотира лукът за 2-3 мин. и се добавя брашното, разбърква се. Наливат се сосът от деглазирането, отделените сокове от месото на дъската и водата. Подправя се със сол и пипер. Поднася се с нарязаното месо.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия