Пълнено пилешко филе с грахово пюре и мента
Пилешкото месо е може би най-сговорчивия животински продукт - тук апетитната плънка превръща пилешките гърди в изискано и впечатляващо ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки гърди
- 200 г зелен грах
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин или олио
- 1 морков, нарязан на тънки лентички
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 с. л. сметана или прясно мляко
- 2 с. л. ситно нарязана прясна мента или джоджен
- 2 с. л. зехтин за месото
- 4 ч. л. крем-сирене или топено сирене
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Морковите се слагат в загретите масло и зехтин, за да се задушат и леко да омекнат. Изваждат се.
- 2.
Прибавят се лукът и чесънът и се разбъркват 2-3 мин., докато придобият златист цвят. Сипва се грахът, разбърква се 2-3 мин. и се налива сметаната. Добавя се ментата и всичко се пасира. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 3.
Пилешките гърди се срязват по средата като джоб. Подправят се със сол и пипер от всички страни. Във всеки джоб се слагат по няколко лентички моркови, лъжичка от сиренето и се допълва с грахово пюре. Затваря се с клечка за зъби.
- 4.
Месото се запържва до златисто в сгорещения зехтин, слага се в тавичка и се запича 20 мин. на 190° С. Сервира се с останалото грахово пюре, разредено с още няколко лъжици прясно мляко.