Пълнено пилешко бутче с булгур, шунка и лук, гарнирано с гъбен сос
Когато екипът на книгата "6 по 5 рецепти" гостува на шеф готвача Людмил Станков в семейния хотел "Шулевите къщи" в Копривщица, освен останалите изключително вкусни ястия, той приготви и тези апетитни пилешки бутчета
СъставНеобходими продукти за 2
- 2 цели пилешки бутчета
- 1 с. л. соев сос
- ½ ч. ч. попарен булгур
- 50 г шунка, нарязана на фини жулиени
- ½ глава червен лук, нарязана на ситно
- 100 г гъби
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 2 скилидки чесън за пълнежа
- 5-6 скилидки чесън за печенето, необелени
- 100 мл бяло вино
- 1 ч. л. нарязан копър
- 1 ч. л. нарязан магданоз
- 1 ч. л. нарязан джоджен
- 1 зелена чушка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Обезкостявам бутчето, като разрязвам по костта и оставям костта на долното бутче. Отрязвам долната става. Разтварям месото на бутчето на ветрило и овкусявам със соевия сос. Междувременно приготвям плънката от запържения в зехтина лук, чесъна, попарения булгур и нарязаната на фини парчета шунка. Овкусявам с подправките. Пълня бутчетата и запечатвам с клечка за зъби. Поставям ги в тава, намазвам ги със зехтин, прибявам гъбите, необелените скилидки чесън, виното и оставям да се пече с фолио. Последните 15 минути махам фолиото, за да се запекат бутчетата. Най-добре става в йенски съд. Сервирам бутчетата нарязани и гарнирани с гъбите и скилидките чесън.