Пълнено червено цвекло с ориз
През зимата е важно да консумираме храни с повече витамини и минерали, затова сме ви подготвили рецепта, в която здравословното е и вкусно. Богатото на полезни вещества червено цвекло е с ефектна плънка от ориз, кисели краставички и маслини и със сигурност ще останете изненадани от тази сполучлива комбинация.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 глави червено цвекло
- 1 л вода
- 2 кубчета MAGGI Пилешки бульон
- 1 с.л. оцет
- 1 глава лук, нарязана на стино
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 4 с. л. зелени маслини
- 4 с. л. нарязани кисели краставички
- 1 ч. ч. сварен ориз
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. MAGGI Вълшебен вкус 10 зеленчука
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 4 резена лимон
- 4 с. л. зехтин
- за соса:
- 4 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
Начин на приготвяне
- 1.
Главите обелено цвекло се слагат да се сварят във водата с кубчетата MAGGI Пилешки бульон за около 30 мин. Сипва се оцетът и се варят още 10 мин. Когато изстинат, се издълбават с малка лъжичка.
- 2.
Плънката се приготвя, като лукът и чесънът се задушават в половината от зехтина. Добавят се маслините, киселите краставички, оризът, магданозът, MAGGI Вълшебен вкус 10 зеленчука и лимоновият сок.
- 3.
Всички издълбани глави цвекло се намазват с останалия зехтин и се пълнят с оризовата смес. Покриват се с резен лимон и се слагат да се пекат на 180°С за 15 мин. Поднасят се със сос от зехтин, лимонов сок и чесън.