Коледна гарнитура
Тази балансирана зеленчукова гарнитура идеално допълва всяко празнично ястие с месо и е направо незаменима за коледната пуйка. Съчетанието от цвекло и брюкселско зеле може да ви се стори малко нетрадиционно, но ви уверяваме, че резултатът е наистина сполучлив.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 голяма глава червено цвекло
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. оцет
- 800 г брюкселско зеле
- 2 с.л. зехтин за задушаването
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 с.л. запечени бадеми
- 1 скилидка чесън, по желание
- 4 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. зехтин за соса
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Цвеклото се обелва, залива се с вода и се слага да се свари за 20 мин. с 1 ч.л. сол. Добавят се оцетът и захарта и се вари още 10 мин. Когато изстине, с помощта на лъжичка за дълбаене се нарязва на полусфери.
- 2.
Брюкселското зеле се слага да се подвари за 4 мин. във вряща подсолена вода. Веднага се слага във вода с лед, за да не загуби свежия си цвят.
- 3.
В загретия зехтин се слага да се задуши лукът. Добавят се зелето и бадемите и се разбъркват 2-3 мин. Подправят се със сол и пипер.
- 4.
От чесъна, лимоновия сос и зехтина се прави заливка. Гарнитурата се подрежда, като се редуват зелето и цвеклото и се заливат със соса.