Пълнени ябълки с патешко и патладжан
Патешкото месо по правило се съчетава идеално с плодове. Но когато в комбинацията се намесят и землистите вкусове на патладжана и лешниците, емоциите, предизвикани от гозбата на Тики, може да станат взривоопасни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 едри ябълки
- 1 малък патладжан
- 1 морков
- 200 г патешки флейки (филенца)
- зехтин
- гхи или масло
- 1 пълна шепа орехи
- 2 с. л. стафиди
- ½ ч. л. сушен естрагон
- ½ ч. л. сушен шалот или лук
- 1 щипка млян кориандър
- 1-2 с. л. пресен магданоз, наситнен
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжанът и морковът се обелват и се нарязват на ситни кубчета. Флейките се изплакват със студена вода, подсушават се и се накълцват на парченца с големината на лешник.
- 2.
Струя зехтин се загрява в тенджера. Месото и зеленчуците се сотират за кратко. Разбъркат се, за да побелее патешкото от всички страни. Налива се малко вряла вода, колкото да не залепнат на дъното. Котлонът се намалява и се оставят да къкрят кротко под капак. Подправят се със сол, пипер, естрагон, сух шалот и кориандър.
- 3.
След около 10 минути се добавят маслото и пресният магданоз. Извън котлона, в тенджерата се разбъркват също стафидите и леко начупените орехи.
- 4.
Ябълките се издълбават отгоре, като се внимава да не се пробият. Парченце масло се пуска на дъното им. Пълнят се догоре с плънка. Напояват се и с лъжичка от отделения бульон.
- 5.
Така гарнираните ябълки се подреждат в тава. Налива се към 1 см вода на дъното, подсолена и ароматизирана с масло. Пекат се на 200° С, докато ябълките омекнат и станат златисти на цвят. Може да отнеме до 50 мин. Поднасят се горещи след малка почивка извън фурната.