Пълнени тиквички със зелен фасул
Предлагаме ви леко и апетитно постно ястие, в което са съчетани подбрани сезонни зеленчуци – тиквички, бамя, домати и зелен фасул. Всичко това е фино овкусено с пресен джоджен и малко чесън.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин extra virgin
- 1 връзка пресен лук
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 500 г зелен фасул, нарязан на ситно
- 100 г бамя
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- 100 г зелени маслини, нарязани на ситно
- 2 с. л. нарязан на ситно джоджен
- 1 с. л. див чесън
- 4 тиквички
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се запържват за кратко лукът и чесънът, след което се прибавят фасулът и нарязаната бамя. Разбъркват се 3-4 мин. на силен огън и се заливат с 2 ч. ч. гореща вода.
- 2.
Добавят се доматите и маслините и се оставя да ври, докато омекне фасулът. Към средата на варенето се маха капакът, за да поизври течността. Накрая се прибавя джодженът, дивият чесън, солта и пиперът.
- 3.
Тиквичките се срязват на две по дължина, леко се издълбават, а вътрешността може да се прибави ситно нарязана към врящия фасул или от нея да се направи крем супа. Пускат се за 2 мин. във вряща подсолена вода, отцеждат се и се пълнят с фасула. Слагат се в тавичка и се запичат за 20 мин. По желание могат да се поръсят с моцарела или кашкавал.