Пълнени тиквички с риба тон
Подходящата за пълнене форма на тиквичките дава чудесни възможности за съчетаването на тези нежни зеленчуци с най-различни продукти. В тази рецепта изборът е риба тон, моркови и ароматна целина.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 малки тиквички
- 2 с. л. масло
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 1 резен целина или 1 стрък селъри, ситно нарязани
- 2 с. л. брашно
- 500 мл прясно мляко
- 1 консерва риба тон, отцедена
- 100 г настърган кашкавал
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. копър
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките се срязват наполовина. С малка лъжичка се издълбава вътрешността им и се нарязва на ситно.
- 2.
В загрятото масло се слагат лукът, морковът, вътрешността на тиквичките и целината. Разбъркват се 4-5 мин. с 1 с. л. вода, докато омекнат. Овкусява се със сол и пипер и се разбърква.
- 3.
Когато се изпари течността, се слага брашното, разбърква се и се налива млякото при непрекъснато разбъркване. Когато се сгъсти, се слагат рибата, половината кашкавал, копърът и лимоновият сок и се оптва на вкус.
- 4.
Тиквичките се напълват с рибния пълнеж, поръсват се с останалия кашкавал и се слагат в загрята фурна на 180° С за 20 мин. да се запекат. Трябва да останат леко хрупкави. Поднасят се с резенчета лимон и копър.