Пълнени свински филенца от Дания
Още едно доказателство, че Великия бард не е бил прав да твърди, че в Дания протичат процеси на гниене. И ако авторът на "Хамлет" беше обърнал повече внимание на кухнята в "Елсинор", нещата в неговото произведение може би щяха да се развият по съвсем различен начин. Та кой сит човек вижда духове?!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 сушени сини сливи без костилки
- 4 с. л. червено вино
- 1 щипка канела
- 1 дафинов лист
- 2 свински бонфилета
- 1 кисела ябълка, обелена и нарязана на кубчета
- 1 с. л. брашно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Виното се слага да заври заедно с канелата и дафиновия лист. Слагат се сливите и се оставят за 3 мин. Отцеждат се, а виното се запазва.
- 2.
Филетата се срязват по дължина на две, така че двете части да останат свързани. Поръсват се със сол и пипер. В средата се слагат в редица сливите и ябълките. Филетата се прегъват, за да възвърнат формата си, и се овързват с конец. Намазват се с олио и се слагат върху решетка в тавичка да се пекат на 170°С около 25 мин.
- 3.
Приготвя се сос, като запазеното вино се налива в тавичката, където са печени филетата, и се слага на огъня. Бърка се с дървена шпатула, за да се отлепят частичките полепнало месо. Течността се изсипва в тиган и се сгъстява с брашното, разтворено в 100 мл вода. Овкусява се със сол и пипер на вкус.