Пълнени ребърца от заек
С тази невероятна рецепта Габриела Илиева от блогa Las recetas de Gaby гостува на Меню. За ястието се изискват малко по-усъвършенствани умения с острия нож, но те със сигурност се постигат с практика, така че сега е времето да се упражните и после да се насладите на уникалния вкус.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- ребрата на един заек
- 100 г от любимите ви гъби
- 2-3 лъжици от любимия ви пастет
- 1 с. л. зехтин
- 30 г прошуто, бекон или шунка
- щипка сол и черен пипер
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 с. л. свинска мас
- канап за връзване на рулото
- за соса:
- 1 малка глава лук
- ½ ч. ч. бульон
- ¼ ч. ч. хубаво червено вино
- ½ с. л. царевично нишесте
- щипка черен пипер
- 1 с. л. зехтин
- за гарнитурата:
- 3-4 глави лук шалот
- 1 праз
- зехтин
- сол
- захар
Начин на приготвяне
- 1.
Гъбите се измиват и се подсушават с домакинска хартия. Нарязват се на парченца и се пържат с 1 с. л. зехтин. Отстраняват се от огъня и се смесват с прошуто, бекон или шунка.
- 2.
Ребрата внимателно се разделят на две през прешлените и с много остър нож се освобождават от месото, което се разстила и се поначуква леко.
- 3.
Намазва се тънък слой пастет и пълнежът се разпределя в най-отдалечената част от ребрата. Навива се на стегнато руло към прешлените и се връзва с канап. Получените рула се намазват със свинска мас, която ще даде много приятен загар на месото.
- 4.
Месните рула се подреждат в тавичка, в която е налято бялото вино. Пече се около 20 мин. във фурна, загрята на 180º С. Месото трябва да остане бяло, но с характерния загар на печените меса. Оставя се да изстине, преди канапът да се отстрани.
- 5.
Сосът се приготвя, като главата лук се нарязва много ситно и се запържва в зехтин. Прибавя се нишестето и веднага след това - виното. Оставя се да заври и се добавят бульонът и щипка черен пипер. Сместа отново се оставя да заври, за да се смесят добре ароматите. Смила се с миксер, за да се получи съвсем фин сос, който се сервира горещ.
- 6.
За гарнитурата обелените лукчета се карамелизират в тиган с малко олио, щипка сол и лъжичка захар, докато станат меки отвътре и златисти отвън. Празът се нарязва на дълги фини парчета и се запържва в достатъчно количество зехтин за няколко секунди. Внимава се, защото бързо прегаря. Изважда се веднага върху домакинска хартия. Получават се хрупкави празени конци, с които порциите се украсяват допълнително.