Пълнени пилешки гърди в пергамент
Едно време, преди до нас да достигне изкуството за производство на хартия, хората са писали върху пергамент, който се е правил от животински кожи. Естествено самото месо е било надлежно сготвено и изядено. Днес вече пишем на какво ли не, а пергаментът се е пренесъл като помощно средство в нашите кухни. И не се прави от кожа... Но вие можете да си представите, че обвивате храната в страници, изпълнени с умни мисли. Така ще дадете нов прочит на понятието буквоед. Освен това тази бърза и вкусна рецепта няма да ви изложи и пред гости.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки филенца
- 4 с. л. зехтин или масло
- 4 с. л. бяло вино
- 1 к. л. розмарин
- 1 к. л. риган
- сол на вкус
- черен пипер
- за плънката:
- 200 г гъби, нарязани на ивици
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 1 морков, настърган на едро
- 5-6 зелени маслини, нарязани на ситно
- 1 с. л. зехтин или олио
- 1 к. л. къри
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата се срязват на две по ширина и се поръсват със сол, пипер, розмарин и риган. Намазват се с маслото.
- 2.
В загрятата мазнина се сотират празът и морковът за 2 мин., прибавят се кърито, гъбите, разбъркват се на силен огън 3-4 мин., слагат се маслините и сместа се овкусява със сол и пипер.
- 3.
Сместа се разпределя в средата на всяко от филетата, сгъват се на две и се увиват поотделно в хартия за печене. Пекат се около 15 мин. в загрята фурна на 200°С.
Идея! Към пълнежа можете да добавите кубче топено сирене или извара.