Пълнени пилешки гърди
Тази ефектна рецепта разчита на типичните за студените сезони моркови и праз, но и на пълнозърнестия ориз, който обогатява вкуса ѝ с приятни нюанси на ядки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки филета
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- ½ ч. ч. кафяв ориз
- 2 с. л. зехтин или олио
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 2 с. л. нарязани маслини
- 1 сушена червена чушка, натрошена
- 1 ч. л. прясна мащерка или чубрица
- 1 с. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата се срязват през средата така, че да се образува джоб. Поръсват се с пипер и лимонова кора от всички страни.
- 2.
Оризът се залива с 2 ч. ч. вода и се сварява за 30 - 40 мин., докато омекне. Отцежда се от останалата течност.
- 3.
В загретия зехтин се слагат празът и морковът. Задушават се 2-3 мин. с 1 с. л. вода. Добавят се оризът, маслините, чушката, чубрицата, солта и пиперът. Разбъркват се 2-3 мин. и с получената смес се пълнят гърдите. Затварят се с клечка за зъби.
- 4.
Пълнените гърди се намазват със зехтин или олио и се слагат за 2-3 мин. на грил-тиган, докато се получат шарки от двете страни на месото. Слагат се в тавичка, поръсват се с магданоз, лимонов сок и малко зехтин и се запичат за 20 мин. във фурна, загрята до 200° С. Могат да се гарнират с лъжица от останалата плънка.