Пълнени пилешки бутчета с извара и спанак
Различните продукти могат да се обединят в едно ястие по различни начини. Вероятно най-впечатляващият визуално, а и вкусово, е пълненето. Пилешките бутчета сякаш са най-доброто доказателство за това, особено ако новата им вътрешност е от свежа извара и спанак.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки бутчета
- 1 ч. ч. спанак, нарязан на ситно, или рукола
- 1 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 125 г рикота или извара
- 2 с. л. настърган пармезан или кашкавал
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. босилек, нарязан на ситно
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- за гарниране:
- 600 г пресни картофи
- 1 с. л. краве масло
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
- 1 с. л. нарязан пресен копър
- 2 с. л. настърган пармезан
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се слага за няколко секунди чесънът. Когато стане ароматен, се добавя спанакът или руколата. Щом завехне, се отстранява от огъня и се оставя да изстине.
- 2.
Рикотата се смесва със спанака, пармезана, лимоновата кора и босилека. Подправя се със сол и шарен пипер на вкус.
- 3.
Кожата на бутчетата се отлепва внимателно от месото. В получения джоб се слага плънката. Кожата се намазва с масло, посолява се леко и бутчетата се слагат да се изпекат в загрята фурна на 190° С за 35 - 40 мин.
- 4.
Маслото за гарнитурата се разтопява и в него се слагат картофите. Посоляват се и се разбъркват, за да се позапържат леко. Прибавят се копърът и лимоновата кора, поставят се в топлоустойчив съд и се пекат под капак или завити с алуминиево фолио 30 мин. на 190° С. Фолиото се отстранява и се оставят да се пекат, докато изври течността. Поръсват се с пармезана и след като се разтопи, се изваждат.