Пълнени патладжани със зеленчуци
Щадящият вариант на прословутото имамбаялдъ е не по-малко вкусно ястие и със сигурност по-лесно смилаемо в жежките дни от оригинала.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патладжана
- 100 мл зехтин
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 3 моркова, нарязани на кръгчета
- 200 г целина, нарязана на малки кубчета
- 600 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 1 връзка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се срязват на две и се издълбават с лъжица, така че да остане кора с дебелина 2 см. Слагат се в дълбок съд заедно с издълбаната вътрешност, заливат се със студена вода и се поръсват с шепа морска сол. Оставят се да постоят 40 мин. Отцеждат се, измиват се и се подсушават. С четка се намазват от всички страни със зехтин и се слагат да се запекат във фурна, загрята до 220° С, докато леко се зачервят.
- 2.
Загряват се 2 с. л. зехтин и се слагат лукът, морковите и целината. Разбъркват се на умерен огън 10 - 12 мин., докато омекнат и започнат да се карамелизират. Огънят се засилва и се добавят доматите и запечената и нарязана вътрешност на патладжаните. Разбъркват се, докато сосът се сгъсти. Всичко се посолява на вкус и се подправя с черен пипер. Разбърква се с магданоза.
- 3.
Напълват се патладжаните и се запичат още 40 мин. на 200° С. Поднасят се студени.