Пълнени гъби със спанак и тофу
Приятното чувство от едно ястие не е свързано само с вкуса му, но и с неговата текстура. Затова тази рецепта съчетава продукти, които се държат по съвсем различен начин в устата - хрупкави лешници, кадифен спанак, плътно и леко жилаво тофу и гъби със слабо напомняща желе консистенция - всяка хапка е различна и интересна.
СъставНеобходими продукти за 4
- 12 едри печурки
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 50 г лешници, натрошени
- 100 г сирене тофу, нарязано на малки кубчета
- 200 г спанак, нарязан на ситно
- зехтин, сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Гъбите се обелват, отделят се пънчетата, слагат се в тавичка с пластинките нагоре и всяка се поръсва с щипка сол. Пекат се 10 мин. в загрята на 200° С фурна. Отделената вода се изхвърля.
- 2.
В 1-2 с. л. сгорещен зехтин се слага чесънът за няколко секунди. Разбърква се, докато стане ароматен, като не бива да порозовява. Слагат се лешниците, разбъркват се и се добавя сиренето. Подправя се с шарен пипер и сол. Сипва се спанакът. Бърка се, само докато завехне, и се отстранява от огъня. Гъбите се пълнят със спаначената смес и се запичат за още 10-15 мин.