Пълнени гъби с бекон и сирене
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- 20 едри печурки
- 200 г бекон, нарязан на малки кубчета, или чорисо, нарязано на ситно
- 100 г нарязано на дребни кубчета сирене бри, камамбер или кашкавал
- 1 ч. л. зехтин
- 1 ч. л. лимонов сок
- за сос бешамел:
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 160 мл прясно мляко
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Гъбите се почистват от пънчетата, в шапчиците се слага по щипка сол и се запичат на 200°С за 10 мин.
- 2.
Изваждат се, изстиват и се отлива водата, която се е отделила. Отново се подреждат в тавата.
- 3.
В сух тиган се запържва беконът, ако се използва чорисо, не се обработва предварително.
- 4.
Пънчетата се режат на ситно се задушават с малко зехтин.
- 5.
Приготвя се бешамелът, като в разтопеното загрято масло се запържва брашното за 1 мин., прибавя се млякото, при непрекъснато разбъркване. Когато сосът се сгъсти, се посолява на вкус и се отстранява от огъня.
- 6.
Смесват се пънчетата, бешамелът, месото, сиренето и се поръсва с черен пипер и лимонов сок. Гъбите се напълват и се запичат на 200°С, докато се зачервят.
- Шардоне без дъб Шардоне с дъб България/Европа
- Шардоне с дъб Нов свят Вионие
- Семийон Шабли
- Пино ноар Нов свят Каберне фран
- Мелник Мавруд
- Рубин Каберне совиньон Калифорния/ Нов свят
- Каберне совиньон Европа/България Червено Италия
- Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано Червено Рона
- Червено Франция Пеи Д' Ок Рибера дел Дуеро, Торо
- Червено Испания Червено Португалия
- Червено Австрия