Пълнени чушки с булгур, маслини и сирене
Празното пространство, предлагано от чушките, дава чудесни кулинарни възможности за използването му. Като балансираната комбинация на тофу, булгур и маслини от тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 едри чушки за пълнене
- ½ ч. ч. булгур
- 2 с. л. зехтин или олио
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 200 г гъби, нарязани на ивици
- 4 с. л. Домати и билки
- 4 с. л. нарязани черни маслини
- 200 г тофу или овче сирене, нарязани на малки кубчета
- за соса:
- 100 мл зехтин extra virgin
- 1 скилидка чесън
- 3 с. л. босилек, ситно нарязан
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. орехи
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Чушките се изчистват от семките, срязват се на две, леко се посоляват и се слагат да се запекат за 10 мин. с отвора нагоре във фурна загрята на 180˚ С.
- 2.
Булгурът се залива с 1½ ч. ч. вряща вода или зеленчуков бульон и се оставя похлупен за 20 мин. Ако се използва български булгур, трябва да се свари 5 мин. и тогава да се остави да набъбне за 20 мин. Разрохква се.
- 3.
В загретия зехтин се слагат празът и чесънът. Разбъркват се 3-4 мин., слагат се гъбите и подправката Домати и билки. Разбъркват се 3-4 мин. и се добавят маслините.
- 4.
Булгурът се разбърква със зеленчуците и нарязаното сирене. Посолява се на вкус. Напълват се чушките.
- 5.
За соса всичко се пасира заедно. С половината от него се поръсват чушките и се запичат за 20 мин. на 180˚ С. След като се изпекат, се заливат с останалия сос и се поднасят.