Пълнена тиква с кафяв ориз и зеленчуци
Когато карамелените аромати на печената тиква се смесят с привкуса на ядки от кафявия ориз и растителните тонове на зеленчуците, във вътрешността на есенно-зимния плод-зеленчук се ражда невероятна кулинарна и сезонна хармония.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 1 тиква от 2 кг
- 1 ч. ч. кафяв ориз
- 3 с. л. зехтин
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 2 резена целина, нарязани на кубчета
- 250 г гъби, едро нарязани
- 100 мл бяло вино
- 1 кисела зелена ябълка, нарязана на кубчета
- 100 г сушени вишни, червени боровинки или стафиди
- 1 ч. л. сушена салвия
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се измива и се отрязва капачето, което се запазва. Издълбават се семките и влакнестата вътрешност, посолява се и се намазва отвътре със зехтин. Слага се в тава, загрята на 170° С фурна за около 1 час или докато вътрешността омекне.
- 2.
Оризът се измива и се слага да ври 40 мин. в 1 л подсолена вода или докато омекне. Отцежда се.
- 3.
Зехтинът се загрява и в него се сипват празът и целината. Разбъркват се 4-5 мин., прибавят се гъбите, разбъркват се на силен огън, докато започнат да се зачервяват. Сипва се виното и се разбърква, докато почти се изпари. Слагат се вишните, ябълката, оризът и салвията. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 4.
Тиквата се напълва и се запича още 30 мин. Сервира се леко топла или със стайна температура.