Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена тиква с кафяв ориз и зеленчуци

Снимка за Пълнена тиква с кафяв ориз и зеленчуци
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато карамелените аромати на печената тиква се смесят с привкуса на ядки от кафявия ориз и растителните тонове на зеленчуците, във вътрешността на есенно-зимния плод-зеленчук се ражда невероятна кулинарна и сезонна хармония.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 1 тиква от 2 кг
  • 1 ч. ч. кафяв ориз
  • 3 с. л. зехтин
  • 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
  • 2 резена целина, нарязани на кубчета
  • 250 г гъби, едро нарязани
  • 100 мл бяло вино
  • 1 кисела зелена ябълка, нарязана на кубчета
  • 100 г сушени вишни, червени боровинки или стафиди
  • 1 ч. л. сушена салвия
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тиквата се измива и се отрязва капачето, което се запазва. Издълбават се семките и влакнестата вътрешност, посолява се и се намазва отвътре със зехтин. Слага се в тава, загрята на 170° С фурна за около 1 час или докато вътрешността омекне.

  • 2.

    Оризът се измива и се слага да ври 40 мин. в 1 л подсолена вода или докато омекне. Отцежда се.

  • 3.

    Зехтинът се загрява и в него се сипват празът и целината. Разбъркват се 4-5 мин., прибавят се гъбите, разбъркват се на силен огън, докато започнат да се зачервяват. Сипва се виното и се разбърква, докато почти се изпари. Слагат се вишните, ябълката, оризът и салвията. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 4.

    Тиквата се напълва и се запича още 30 мин. Сервира се леко топла или със стайна температура. 


Подходящи типове вина
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари