Пълнена печена пуйка
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1 пуйка, около 4 кг
- 1 лимон
- 1 глава лук, срязана на четири
- 1 зелена ябълка, срязана на четири
- 2 стръка розмарин
- 2 дафинови листа
- 2 с. л. краве масло
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за пълнежа:
- 2 с. л. краве масло
- 100 г бекон, нарязан на ситно
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън
- 200 г пуешки или пилешки дробчета, по желание
- 1 ч. ч. предварително сварени и обелени кестени, по желание
- 250 г гъби печурки
- 500 г кайма
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. салвия
- ½ ч. л. черен пипер
- ½ ч. л. индийско орехче
- 2 с. л. нарязан пресен магданоз
- 1 ч. ч. трохи от бял хляб
- 8 резена бекон за покриване на гърдите
Начин на приготвяне
- 1.
Пуйката се измива и се почиства добре от всички останали пера. Подсушава се, посолява се и се поръсва с черен пипер от всички страни.
- 2.
Приготвя се плънката, като в загрятото масло се слага беконът и се разбърква докато се зачерви. Добавят се лукът и чесънът. Задушават се на слаб огън около 10 мин. Слагат се гъбите и кестените. Огънят се засилва и се разбъркват докато се изпари течността. Сипват се дробчетата, нарязани на парченца и се пържат докато си сменят цвета. Подправят се със сол и пипер. Всичко се оставя да изстине. Каймата се обърква с останалите подправки, хлебните трохи и изстиналата гъбена смес. Отново се подправя на вкус, ако е необходимо.
- 3.
С част от плънката се напълва кухината около шията на пуйката. Кожата се завързва. Останалата плънка се слага в намаслена тавичка и се изпича отделно за 20 мин., преди да се сервира.
- 4.
Вътрешността на пуйката се напълва с лимона, надупчен с клечка за зъби, парчетата ябълка, лука, розарина и дафиновите листа. Пуйката се овързва и се намазва обилно с масло. Върху гърдите се подреждат парчетата бекон. В тавичката за печене се налива 1 ч.ч. вода и се поставя подходяща решетка, напимер от лозови клони или няколко вилици и лъжици, сложени на кръст. Върху нея се поставя пуйката, овива се в алуминиево фолио и се слага да се пече на 190°С. Времето за печене се пресмята по 20 мин. за кг плюс 90 мин., ако пуйката е над 4 кг и по 20 мин. на кг плюс 70 минути, ако е под 4 кг. 30 мин. преди края на печенето се маха фолиото и се запича, докато покафенее кожата. Преди да се нареже, зеленчуците и плодовете от вътрешността се изваждат и се изхвърлят. Също така, преди нарязването задължително трябва да се остави да постои завита във фолио 30 мин., за да не изтекат соковете. През това време може да се изпече останалата плънка.