Пълнен заек с кестени
![Снимка за Пълнен заек с кестени](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/Pulnen_zaek_s_kesteni.jpg)
Заешкото месо успешно се изявява в компанията на различни зеленчуци и подправки, но ние ви предлагаме по-нетрадиционно решение – пригответе го с плънка от кестени, лук, целина и кашу. Всичко това се подправя с джинджифил и салвия, за да се получи едно наистина ефектно ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 заек, около 1,5 кг
- 1 с. л. меко краве масло
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- дреболиите на заека, по желание
- 1 стрък целина, нарязана на ситно
- 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 200 г сварени и обелени кестени
- 50 г кашу
- 1 ч. л. салвия, нарязана на ситно
- 100 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 100 мл розе или леко червено вино
- 1 ч. л. мармалад от сливи
- 1 с. л. доматено пюре
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Заекът се посолява и се намазва от всички страни с маслото, предварително разбъркано с червения пипер.
- 2.
Плънката се приготвя, като в загретия зехтин се слага лукът и се запържва 1-2 мин. Прибавят се джинджифилът, целината и нарязаните заешки дреболии и се разбъркват 3-4 мин. Слагат се кестените, трохите, кашуто и салвията. Всичко се подправя на вкус със сол и пипер. Заекът се напълва и отворът се затваря с бамбукови шишчета. Поставя се в тавичка, залива се с виното и бульона, покрива се с фолио и се слага да се пече на 180°С около 50 мин. Фолиото се отстранява и заекът се намазва с мармалада, смесен с доматеното пюре.
- 3.
Запича се още около 20 мин., като от време на време се намазва с масло, докато течността поизври и месото се зачерви. Сервира се с прясна салата.
Вариации - · Вместо трохи, добавете към изстиналата плънка 200 г телешка кайма и доовкусете със сол и пипер.