Пълнен заек
По този начин може да се напълни пиле или агне. Така приготвен, оризът е много вкусен и не се разварява. Към плънката може да се прибавят и 100 г стафиди.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 заек
- 3 с. л. олио
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- за плънката:
- 1 ч. ч. ориз
- 200 г гъби
- 1 морков
- 100 г заешки черен дроб, по желание
- 1 глава лук
- 3 с. л. масло
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 ½ ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
- 1 с. л. нарязана на ситно прясна мащерка или 1 к.л. сушена
- 1 ч. л. нарязана на ситно прясна салвия или 1 к.л. сушена
- 100 г бадеми
- 1 к. л. смлян бахар
- 1 дафинов лист
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Слага се да заври 1 л вода с 2 с.л. сол и с нея се залива оризът. Водата се оставя да изстине за около 1 час и оризът се измива добре под течаща вода.
- 2.
През това време бадемите се попарват с вряла вода за 1 мин. и се обелват. Лукът се нарязва на ситно. Гъбите се нарязват на филийки. Дробът се нарязва на малки парченца. Морковът се нарязва на малки кубчета.
- 3.
В 2 с.л. от маслото се запържва за 5 мин. оризът. Отстранява се от огъня.
- 4.
В останалото масло се слагат да се запържат за 3-4 мин. лукът, морковът, дробът и гъбите. Прибавят се доматеното пюре, бадемите, бахарът, дафиновият лист, сол и пипер на вкус. Наливат се 2 ч.ч. от бульона и щом всичко заври, се добавя оризът. Щом оризът попие течността, плънката се отстранява от огъня и се оставя захлупена за няколко минути. Прибавят се нарязаните пресни подправки.
- 5.
Заекът се измива и се подсушава добре. Целият се обтрива със сол, пипер и олио. Пълни се с оризовия пълнеж и се зашива с бял памучен конец.
- 6.
Поставя се в тавичка върху метална или дървена решетка. Залива се с останалия бульон и вино, покрива се с алуминиево фолио и се слага да се пече на 180°С около 1 час. Отстранява се фолиото, полива се с бульона от печенето, намазва се с масло и се допича, докато се зачерви от всички страни.
Съвет!
Ако нямате метална или дървена скара, сложете на дъното на тавата няколко кръстосани вилици или лъжици.