Начало За нас Реклама Контакти

Пълнен патладжан

Снимка за Пълнен патладжан
60
Време за приготвяне: 1 час + 40 минути за булгура и патладжаните
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Мощният характерен вкус на патладжана много лесно се укротява с въглехидратни съставки като булгура, но и със сладки акценти като сушените плодове в тази рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 големи патладжана
  2. 4 с. л. булгур
  3. 1 ч. л. сол
  4. 2 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
  5. ½ ч. ч. орехи, нарязани
  6. 1 с. л. тъмни стафиди
  7. 2 сушени кайсии, ситно нарязани
  8. 1 стрък селъри, ситно нарязан
  9. 2 с. л. ситно нарязан праз
  10. 2 с. л. запечени белени слънчогледови семки
  11. ½ дюля
  12. 1 с. л. лимонов сок
  13. 1 щипка канела
  14. 1 щипка кимион
  15. 4 с. л. зехтин
  16.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Булгурът се залива с 1 ч. ч. от врящия бульон и се оставя да постои 40 мин., затворен в съд с капак. Разрохква се с вилица.

  2. 2.

    Дюлята се нарязва на ситно и се залива с 1 с. л. от лимоновия сок.

  3. 3.

    Патладжаните се срязват надлъжно на две и се издълбават. Сърцевината им се нарязва и се слага заедно с издълбаните половини в купа с 2 л студена вода и 1 с. л. сол за 40 мин. Отцежда се, измива се и се подсушава.

  4. 4.

    В загретия зехтин се слагат селърито, празът и парченцата патладжани. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин. Добавят се булгурът, орехите, кайсиите, стафидите, дюлята. Всичко се подправя със сол, пипер, канела и кимион. Разбърква се със зехтина.

  5. 5.

    Сместа се сипва в посолените и намазани със зехтин издълбани патладжани. Заливат се с останалия бульон и се слагат да се пекат, покрити с алуминиево фолио, във фурна, загрята на 180˚ С, за 30 - 40 мин. Когато патладжаните омекнат, фолиото се маха и ястието се запича още 10 мин.

  6. 6.

    Печеният патладжан е най-вкусен изстинал, на стайна температура.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари