Пълнен патладжан
Мощният характерен вкус на патладжана много лесно се укротява с въглехидратни съставки като булгура, но и със сладки акценти като сушените плодове в тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 големи патладжана
- 4 с. л. булгур
- 1 ч. л. сол
- 2 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
- ½ ч. ч. орехи, нарязани
- 1 с. л. тъмни стафиди
- 2 сушени кайсии, ситно нарязани
- 1 стрък селъри, ситно нарязан
- 2 с. л. ситно нарязан праз
- 2 с. л. запечени белени слънчогледови семки
- ½ дюля
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 щипка канела
- 1 щипка кимион
- 4 с. л. зехтин
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Булгурът се залива с 1 ч. ч. от врящия бульон и се оставя да постои 40 мин., затворен в съд с капак. Разрохква се с вилица.
- 2.
Дюлята се нарязва на ситно и се залива с 1 с. л. от лимоновия сок.
- 3.
Патладжаните се срязват надлъжно на две и се издълбават. Сърцевината им се нарязва и се слага заедно с издълбаните половини в купа с 2 л студена вода и 1 с. л. сол за 40 мин. Отцежда се, измива се и се подсушава.
- 4.
В загретия зехтин се слагат селърито, празът и парченцата патладжани. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин. Добавят се булгурът, орехите, кайсиите, стафидите, дюлята. Всичко се подправя със сол, пипер, канела и кимион. Разбърква се със зехтина.
- 5.
Сместа се сипва в посолените и намазани със зехтин издълбани патладжани. Заливат се с останалия бульон и се слагат да се пекат, покрити с алуминиево фолио, във фурна, загрята на 180˚ С, за 30 - 40 мин. Когато патладжаните омекнат, фолиото се маха и ястието се запича още 10 мин.
- 6.
Печеният патладжан е най-вкусен изстинал, на стайна температура.