Пълнен лук
Лук, бекон и яйца - този класически триптих веднага навява непреодолими желания за халба или две студена и светла бира. Вече е време за кехлибарената течност, така че възползвайте се от тази апетитна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4
- 4 едри глави воден лук
- 4 сварени яйца
- 4 с. л. майонеза
- 2 с. л. копър, нарязан на ситно
- 2 с. л. бекон или шунка, нарязани на малки кубчета
- сол, черен пипер и зехтин на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се обелва, отрязват се по 1 см от двете страни и се слага за 5 мин. в 1 л вряща подсолена вода. Изважда се, охлажда се и вътрешността му се избутва така, че да останат само два от външните му слоеве. Вътрешността може да се нареже на ситно и да се използва за приготвяне на супа. Получените “буренца” се слагат в намаслена тавичка и се намазват със зехтин.
- 2.
Беконът се запържва в сух тиган, докато порозовее. Ако се използва шунка, трябва да се добави 1 ч. л. зехтин или олио.
- 3.
Яйцата се нарязват на ситно и се объркват с майонезата, копъра и бекона. Подправят се със сол и пипер на вкус. С получената смес се напълват лучените “буренца”. Запичат се 15-20 мин. в загрята фурна на 200° С, или докато се зачервят.