Пълнен червен лук
Трансформирането на лучените аромати по време на печене е като истинска магия – едва ли някой може да устои на карамелено-пикантните препечени нотки, докато учудващо много хора бърчат носове пред суровия зеленчук.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 глави червен лук
- 100 г пресни трохи от пълнозърнест хляб
- 1 ч. л. листенца от прясна мащерка
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 4 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се обелва внимателно, за да не се наранят външните слоеве. Отрязва се капаче от връхната част и се намазва със зехтин. Всяка глава се намазва със зехтин и се увива в алуминиево фолио. Слагат се в тавичка и се пекат 1 час в загрята фурна на 200° С.
- 2.
На всяка глава лук се изваждат вътрешните слоеве. Отделените части се нарязват на много ситно и се смесват с трохите, мащерката, горчицата, 1 с. л. зехтин, шарен пипер и смляна морска сол на вкус.
- 3.
Запичат се 15 мин., докато се зачервят и плънката стане хрупкава отгоре.