Пушена сьомга с водка
Едно от най-добрите мезета за водка е пушената риба, затова комбинацията между двете е гаранция за истинска наслада. Особено ако са придружени от свежестта на краставицата, анасоновия дъх на копъра и нежната текстура на крем сиренето.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г пушена сьомга
- 1 краставица
- 2 с. л. водка
- 4 с. л. зехтин
- 2 с. л. ябълков оцет
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 2 стръка зелен лук, ситно нарязани
- 100 г изцедено кисело мляко
- 100 г крем сирене
- 1 ч. л. лимонов сок
- 3-4 капки лют сос
- хайвер от сьомга, по желание
- сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се зехтинът, водката, оцетът и лимоновата кора.
- 2.
Половината от сьомгата се нарязва на ивици, а другата половина се реже на много ситно. Резенчетата се поръсват с 2 с. л. от получената марината и малко копър.
- 3.
Нарязаната сьомга се смесва с крем сиренето, цеденото мляко, половината от лука, лимоновия сок, сол, пипер, лютивия сос и копър на вкус.
- 4.
От краставицата се изрязват 4 дълги ленти, останалото се обелва, отделят се семките и се нарязва на малки кубчета. Обърква се с 2 с. л. от маринатата, добавя се лъжица от зеления лук и се посолява на вкус.
- 5.
На дъното на чаши се сипват по 2 с. л. от краставицата на кубчета, отгоре се слага от сметановата смес и върху нея се слагат резенчетата сьомга и краставица. Украсява се със зелен лук, червен хайвер и резен лимон.