Пухкави ябълкови палачинки
Дори хората, които са скептично настроени към немската кухня, няма да останат безучастни към резултата от тази рецепта. Балансираното съчетание от продукти, интересната технология на приготвяне и финият вкус превръщат десерта в ценно постижение на европейската кулинария.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 зелени ябълки грени смит
- 200 г краве масло
- 2 с. л. захар
- 1 щипка канела
- за тестото:
- 4 яйца
- 1 с. л. захар
- 150 мл пресято мляко
- 2/3 ч. ч. брашно
- 1 щипка сол
- за соса:
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 1 с. л. царевично нишесте
- 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилова есенция
- 2 с. л. захар
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне
- 1.
Тестото се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта и млякото. Прибавя се пресятото брашно със солта. Разбърква се, докато стане гладко. Сместа се разделя на четири.
- 2.
Ябълките се обелват, нарязват се на кръгчета и се слагат да се задушат за 2-3 мин. в 100 г масло, докато станат крехки. Поръсват се със захарта и канелата. Разделят се на 4 части.
- 3.
В тиган с незалепващо покритие се слага да се разтопи 1 ч.л. от останалото масло. Сипва се половината от всяка отделена порция тесто. Върху нея се подреждат ябълките и се заливат с останалата част от тестото. Пържат се, докато се зачервят от двете страни. Същото се повтаря с всяка отделена порция тесто и ябълки.
- 4.
Сосът се приготвя, като нишестето се разбърква с 3-4 с.л. от млякото. Останалото мляко се слага да заври и се подслажда със захарта. Шушулката ванилия се срязва на две по дължина и с помощта на нож се обират семенцата и се слагат в млякото. Добавя се разтвореното нишесте и сосът се разбърква 1-2 мин., докато леко се сгъсти.
- 5.
Горещите ябълкови палачинки се поднасят с топлия сос.