Пуешко филе с портокали и броколи
Всеки, който е настроен за интересни експерименти в кухнята, непременно трябва да изпробва тази рецепта. В нея пуешкото месо се изявява в нетрадиционна, но невероятно сполучлива комбинация с портокали и броколи – една перфектна двойка, която очарова със своята съвместимост.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пуешко филе
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на кръгчета
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 3 портокала
- 400 г броколи, нарязани на розички
- сол на вкус
- сварен ориз за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Филето се нарязва на тънки продълговати ивици. Зехтинът се загрява и в него се слагат парчетата месо и се посолява. Разбърква се около 10 мин., след което се изважда месото. В същата мазнина се сипват лукът и джинджифилът. Разбъркват се, докато лукът омекне.
- 2.
Настъргва се кората на единия портокал и се изцежда сокът му. Останалите портокали се обелват и нарязват на филенца.
- 3.
Месото се връща в тигана и се сипват сокът, кората и филенцата на портокалите.
- 4.
Накрая си добавят розичките броколи. Всичко се покрива с капак и се оставя да се задуши на умерен огън около 6 мин. Сервира се със сварен ориз.
Вариации:
1. Разнообразете ястието, като замените портокалите с мандарини.
2. Вместо броколи сложете карфиол.