Пуешко филе с броколи и сметанов сос
Пуешкото месо не е популярно като всекидневна храна и това е незаслужено, но все пак разбираемо - всяко ястие с него е кулинарен празник.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пуешко филе
- 200 г броколи
- 100 г сирене бри или топено сирене
- 1 с. л. зехтин
- 200 мл сметана 20%
- 1 ч. л. масло
- 1 с. л. праз, ситно нарязан
- 1 щипка салвия
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Броколите се пускат за 2 мин. във вряща подсолена вода и се отцеждат.
- 2.
Пуешкото филе се разделя на 4 и се начуква с чук за пържоли между 2 листа прозрачно фолио. Посолява се и се поръсва с черен пипер на вкус.
- 3.
На всяко филе се слагат по 2-3 розички броколи и няколко парченца сирене бри. Завиват се на руло и се връзват с бял памучен конец. Намазват се със зехтин.
- 4.
Слагат се в кошница за варене на пара и се оставят покрити на умерен огън за 15 мин.
- 5.
През това време се приготвя сосът, като в загрятото масло се разбърква празът на умерен огън за 2-3 мин., налива се сметаната, подправя се със салвията, сол и пипер на вкус. Оставя се да поври около минута. Сервира се с месото.